نقش تری گلیسرید در تخریب اعصاب در دیابت

 

 فاکتور خطر بسیار مشهور در بیماریهای قلبی عروقی  تری گلیسرید است اما برای اولین بار آزمایش تری گلیسرید وسیله ای برای بیش بینی نوروپاتی معرفی شده است. در مطالعه ای که در دانشگاه میشیگان و دانشگاه ایالتی واین (wayne) بروی 427 بیمار مبتلا به دیابت و دارای نوروپاتی ( وضعیتی که در آن بی حسی، گزگز و درد در دستها،بازوها،ساق ها ایجاد می شود) صورت گرفت، مشخص گردیداگر در فرد مبتلا به دیابت تری گلیسرید بالا باشد آن مشخص در طول یک دورۀ یک  ساله وضعیت نوروپاتی  و خیم تری را تجربه خواهد کرد .افزایش سایر انواع چربی ها یا افزایش قند خون تخمین درستی در مورد وضعیت نوروپاتی به ما نمی دهد.

پروفسور کیلی سالیوان از بخش نورولوژی مدرسۀ پزشکی U-M می گوید افزایش تری گلیسرید سرم خون، صحیح ترین وسیله تخمین تخریب اعصاب ، در مقایسه با سایر اندازه گیریها بدست می دهد.

این موضوع اهمیت پایین آوردن تری گلیسرید سرم را در کنترل دیابت نشان می دهد. بهمین دلیل به عنوان آزمایش های روتین علاوه بر اندازه گیری قند خون اندازه گیری تری گلسیرید خون نیز روش بسیار مناسبی برای تخمین وضعیت نوروپاتی بیمار محسوب می شود.کاهش مصرف چربی های مضر در رژیم غذایی و ورزش منظم می تواند به کاهش  تری گلیسرید و کلسترول کمک کرده و شما را به سلامتی نزدیکتر کند.  شصت در از بیست و سه میلیون نفر جمعیت مبتلا به دیابت در امریکا از نوروپاتی رنج می برند این عارضه در دیابت نوع I  و II دیده می شود. تا کنون پزشکان راه موثری برای تخمین این خطر بزرگ در اختیار نداشته اند، اما بر اساس نتایج آزمایشات انجام شده، میزان تری گلیسرید سرم می تواند مشخصۀ خوبی برای تخمین امکان ابتلا به نوروپاتی یاوخیم شدن آن باشد.

در اغلب موارد نوروپاتی به تخریب غیر قابل برگشت عصب می انجامد و دلیل اصلی قطع عضو در افراد دیابتی می باشد.

تری گلسیرید یک دسته از چربی ها است که بدن در صورت عدم نیاز به انرژی، قند را به  چربی تبدیل و آنرا در سلولهای چربی ذخیره می کند تا در صورت نیاز به انرژی آنرا بسوزاند. زمانیکه میزان آن از حالت نرمال بیشتر باشد با جریان خون به گردش در آمده و احتمال ابتلا فرد به بیماریهای قلبی عروقی را بالا می برد.

 داده های جدید ارتباط نزدیک بیماریهای قلبی عروقی و دیابت را نشان می دهند اقزایش مقدار تری گلیسرید  عموماً یک بی نظمی در چربیهای فرد مبتلا به بیماری دیابت نوع II است.

بیماریهای قلبی عروقی عامل اصلی مرگ در افراد دیابتی است داده های این آزمایش ارتباط بسیار نزدیک بیماریهای قلبی عروقی را با نوروپاتی اندام های جانبی در بیماران دیابتی به اثبات رساند.

در واقع ذرات چربی که در بروز آرترواسکلر سیس نقش اصلی را دارند در تخریب اعصاب نیز موثرند. بر این اساس محققین دیابت معتقدند تنها افزایش قند خون به تنهایی، سبب نوروپاتی نمی شود بلکه افزایش مقدار چربی های خاصی سبب پیشرفت تخریب اعصاب( نوروپاتی دیابتی)  در افراد دیابتی می گردد.

محققین دانشگاه U-M از اطلاعات آزمایشی که 15 سال بیش برای بررسی داروی ضد نوروپاتی بروی 427 فرد دیابتی که مبتلا به نوروپاتی خفیف تا متوسط به مدت یکسال انجام شده بود استفاده کردند نتایج آن آزمایش بر اساس تراکم  فیبر میلینه (myelinated fiber density) در یک عصب محیطی در پای افراد شرکت کننده طراحی شده بود.کاهش تراکم فیبر نشانگر  وخیم شدن نوروپایتی است. نتایج آزمایشات مذکور بی اثر بودن داروی مورد نظر در بهبود نوروپاتی را گزارش می داد اما بعدها با بررسی مقادیر تری گلیسرید و گلوکز خون در افراد شرکت کننده در آزمایش و با استفاده از تکنولوژی میکرواری(microarray technoloyy )  متوجۀ تاثیر افزایش تری گلیسرید بر تخریب اعصاب محیطی شدند دکتر سالیوان معتقد است افزایش تری گلیسرید و اثر آن بر تخریب عصب مستقل از مدت زمان ابتلا  بیماران، سن ونحوۀ کنترل دیابت و سایر متغیرها می تواند سبب تخریب اعصاب محیطی و نوروپاتی گردد.

 

منبع:

 

medicalnewstoday. Com